Nordmann kerstboom

Nordmann kerstboom in Heemstede

Nordmann kerstbomen in Heemstede

 

De Kaukasische zilverspar (Abies nordmanniana), Nordmann-spar of Krimspar is in 1838 door de Finse bioloog Alexander von Nordmann (1803-1866) in West-Europa geïntroduceerd en wordt meer en meer als kerstboom gebruikt, doordat de naalden minder snel uitvallen dan die van de fijnspar (Picea abies). De boom groeit langzam: het duurt twee keer zo lang als bij de fijnspar voordat de boom 1,5–2 m hoog is.

 

Denemarken is een belangrijke producent met een export van 5 miljoen bomen per jaar. De Nordmann Excellent groeid goed in koude klimaten. In Nederland is het niet koud genoeg om een goede Nordmann te telen.

 

Wist u dat dat een gemiddelde Nordmann kerstboom 13 jaar oud is? De zaden worden geoogst in Rusland en daar gezaaid. Dan blijven de gezaaide boompjes 3 jaar lang in Rusland. Met een lengte van 20 cm gaan de boompjes naar Denemarken. Daar worden de kleine boompjes uitgeplant op een veld en met veel aandacht verzorgd.

 

Elk jaar wordt de boom in vorm gesnoeid en op de top van de boom een soort antenne geplaatst. Dit voorkomt dat de top afbreekt. Volgels gaan vaak op de top zitten en dan kan de top er uit breken. Als dit gebeurt groeit de boom niet meer mooi in de lengte en kan hij niet verkocht worden als Nordmann Excellent.

 

In het najaar worden de bomen geslecteerd welke omgezaagd mogen worden. Dit alles gebeurt bij een familiebedrijf in Denemarken, waar al decenia lang kerstbomen geteeld worden. En waar alleen gewerkt wordt om de Nordmann Excellent boom te maken en zodoende te onderscheiden van de massa.  Als de bomen eenmaal omgezaagd zijn is het streven om de boom binnen 7 dagen bij ons afgeleverd te hebben. Wij krijgen de bomen net voor 1 december binnen. Zodra de vrachtwagen de kerstbomen afleveren gaan wij de bomen van de pallets halen en zetten we ze op grote waterbakken zodat de boom nog wat water kan opnemen.

 

De bomen staan bij ons in de schuur waar ze niet meer nat regenen, en binnen de Nordmann uitgezocht kan worden. Niet in regen, wind en guur weer, maar onder genot van een Gluwine of warme Chocomelk. Daardoor heeft u altijd een mooie droge Nordmann als u bij ons uitzoekt. Wij stallen altijd diverse bomen uit waaruit u kan kiezen. Er staan zeker van elke grootte 8 bomen uitgestald.

 

De takken zijn al redelijk gezakt zodat u een goed beeld krijgt van de bomen. De boom kunnen van alle kanten bekeken worden zodat u de mooiste Nordmann kiest die bij u past. Heeft u de mooiste boom voor u zelf uitgekozen, dan verpakken wij de Nordmann weer in een net, zodat de boom goed in de auto vervoerd kan worden. Heeft u liever dat we de boom bezorgen, dan kan dat in de omgeving van Heemstede.

 

We hebben altijd standaard in onze bomen een EasyFix gat geboord. We hebben altijd diverse EasyFix standaards staan waaruit u kan kiezen. Dit garandeerd dat de Nordmann altijd recht staat en het neerzetten van de Nordmann op de standaard een fluitje van een cent is. In de meeste EasyFix standaards kunt u de Nordmann ook nog water geven, wat de boom erg waardeert als hij in de huiskamer staat. Plaats de Nordmann Excellent niet boven een convector put of naast een radiator in huis!

 

 

Bestel hier